Projecten Vlaamse Gebarentaal 2016

In 2016 staan projecten centraal die cultuurbeleving en/of Vlaamse Gebarentaalverwerving stimuleren bij gezinnen met dove gezinsleden. Het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind stelt dat elk kind dat tot een taalminderheidsgroep behoort het recht heeft om samen met andere leden van die groep zijn/haar cultuur te beleven en zich van zijn/haar eigen taal te bedienen. Hoewel er vandaag al een mooi aanbod aan projecten en producten in Vlaamse Gebarentaal bestaat, is dit aanbod eerder beperkt in omvang.

Na de projectoproep werden zeven projectaanvragen ingediend. Minister Gatz heeft na advies van de adviescommissie VGT beslist om een subsidie toe te kennen aan twee projecten.

Vertaling Vlaamse Gebarentaal in ontwikkeling.

e-book voor de allerkleinsten

Piramime ontvangt een subsidie van 9.000 euro voor de ontwikkeling van een e-boek met verschillende verhalen op maat van de allerkleinsten. Via het e-boek zullen kinderen en hun ouders Vlaamse Gebarentaal al spelenderwijs kunnen ontdekken. Met de ontwikkeling van een e-boek voor de allerkleinsten wordt tegemoet gekomen aan een hiaat in het aanbod.

Gezelschapspel voor het hele gezin

Fevlado-Diversus ontvangt een subsidie van 21.000 euro voor de creatie van een gezelschapsspel waarbij dove kinderen de kans krijgen om hun eigen taal en cultuur op een speelse manier te ontdekken. Het spel mikt ook op de ouders, broers, zussen, grootouders en andere familieleden.